Fick en fråga från Björn på Twitter:

Jag har ställt frågan till många löpare själv. Som nybörjare är man ju rädd att göra fel och så vill man inte slänga ut sextonhundra spänn på en dålig sko. Mina skoval är en mix av rekommendationer och ren tur. Så här ser det ut i skohyllan:

Kortdistans – Saucony Kinvara 3

saucony_kinvara_3
Blev rekommenderad dessa på Löplabbet (tror jag det var). Jag verkar ha ett hyfsat neutralt steg och de här skulle passa. De är helt fantastiskt lätta så man knappt känner att man har skor på fötterna! 4 mm drop och bra till rundor på upp till 8-10 km. Märkte att jag fick lite ont i fötterna när jag använde dem till pass på en mil. Börjar bli rejält slitna. Snart dags för något nytt!

Medeldistans – Saucony Mirage 4

saucony_mirage_4
När jag började öka längden behövdes en lite mer dämpad sko än Kinvaran. Fick tips på Runners Store om Mirage 4. Samma drop som Kinvaran, 4 mm, men med lite mer dämpning och även någon stabiliserande plastbit i. Vet inte om jag gillar dem skitmycket, men måste springa mer i dem för att kunna ge ett bra utlåtande.

Skog och stig – La Sportiva Xcountry

la_sportiva_xcountry
Dessa köpte jag egentligen bara för att pendlingscykla med på höst och vinter. Just för att skosnörena är dolda och då inte kan fastna i kedja och kugghjul. Första gången jag skulle springa milspåret i Hellas provade jag dem för löpning och resultatet var över förväntan. Lite skav på fotknölarna på grund av att de är rätt höga på sidorna. Det räckte dock att jag la i sulorna från Kinvara-skorna så upphörde skavet. Fint så!

Med mitt första par har jag kutat smålångt (cirka 20 km, långt för att vara jag) Ursvik och på Ekerö. När det sedan blev klart att jag skulle springa AXA Fjällmaratons Halvmaraton köpte jag ett nytt, likadant par fast en storlek större. De kostade femhundra spänn på Addnature – sjukt prisvärt.
Efter halvmaran på fjället kände jag bara av en liten ömhet på fotknölarna, men that’s it.
Skulle det blir riktiga maran till fjälls vill jag nog ha något som torkar fortare när skon blir blöt, jag misstänker att den dolda snörningen är en vattenfälla av småbibliska mått. Halvmaraton var lika torr som Betty Ford-kliniken, så där var det inga problem.

På vintern har jag kutat i ett par gamla (och något små) Icebug Hiko-L och de är skitbra. Skulle gärna köpa ett par Icebug till. De kanske går att köra även på fjällmaran. Vi får se!

Vad springer du i själv? Några skor du kan rekommendera?

Relaterade inlägg: