hero_brownSedan februari 2008 har jag haft Iphone som mobiltelefon. Trots att den har vissa fel och brister är det den bästa mobiltelefon jag haft. Min första byttes till en 3G och nu kommer jag antagligen att handla en 3G S när min bindningstid med Telia tar slut i början på nästa år.

Men sedan i april har min kära fru tvingats använda en gammal förlegad Samsung då hennes ärvda 1G-iphone lade tassarna i vädret efter att ha doppats i vatten, och bara använts till döds.

Jag försökt att hitta en Iphone 3G till bra pris, eller kanske en 3G S till mig så hon kunde ärva min 3G. Tyvärr är det åt skogen för dyrt, men från vår fina kund The Phone House fick jag bra pris på fienden – Android-luren HTC Hero. Först tänkte jag “aldrig”, men efter ett tag blev jag nyfiken: Android måste vara värsta konkurrenten till Iphone. Hur bra är de egentligen? Så jag slog till på Heron och gav min kära Iphone till Cecilia.

Hur är det då att byta till Android? Jo, det funkar hyfsat. Det är till exempel riktigt trevligt att kunna lyssna på Spotify och samtidigt kunna använda Twitter och annat. Iphonen saknar ju multitasking, åtminstone i standardskick. Stalltipset på twitter-app är tydligen Twidroid, men jämfört med Tweetie 2 står den sig slätt. Även Swift är bara ok, men inte mer. App-utbudet spretar mer i Android än i App Store. En walled garden kanske är fel, men det medför en högre lägstanivå och en bra design.

HTC kommer inte uppdatera till Android 1.6, utan går på 2.0 på en gång. Hoppas det kommer snart, för batteritiden är rätt dålig och textinmatningen också lite småknepig. Jag spänner handen och har lite små-ont i den efter en dags användande.

Gränssnittet är ok, men Iphones är mycket bättre, mer arbetat ända in i de minsta detaljerna.

På det stora hela kommer jag att ha kvar Heron tills min bindningstid är slut. Men just idag är stalltipset att det blir en ny Iphone sen. Hero är inte dålig, men Iphone är bättre. Dock kommer den att jailbreakas för att installera Backgrounder som gör att appar kan köras i bakgrunden. Hoppas verkligen Apple uppdaterar sitt OS med en snygg lösning för multitasking snart.

Som en liten sidohistoria hade Cecilia kvar en gammal backup sedan april. Med en synkning mot Itunes var hennes “nya” iphone precis som den gamla. Komplett med bakgrundsbilder, kontakter, appar och allt. Så jäkla –¦ bra. It just works, liksom. Apple är fortfarande avgjort bäst. Dock tror jag Android kan fungera som konkurrent till de lite mer tekniska användarna. Gott så, Apple behöver konkurrensutsättas mer. Gränssnittsmässigt kommer hoten inte från Nokia och Sony Ericsson som det ser ut idag.

Relaterade inlägg: