lady_c_2013_500

I går söndag åkte Lady C i spat och motorn startade på första försöket (jo, jag hade provstartat den innan, med samma härliga resultat). Kanske blir den här båtsäsongen något mer normal och felfri än den förra där båten i princip låg still hela juli, augusti, september och oktober med elfel.

Avfärden från Sätra varv var helt odramatisk, precis som man önskar.

Motortemperaturen (som vi haft problem med förut) höll sig på rätt sida om 100-gradersstrecket och i modiga sju knop avverkades Mälaren ganska raskt. Slussningen i Hammarbyslussen var också lugn, liksom tråk-puttringen över skvalpiga Saltsjön.

hammarbyslussen_500

Fram till Erstavikens början var färden lika tråkigt odramatisk som man vill ha den. Sen blev det dock lite mer spännande.

Dimman började lägga sig över vattnet. Än så länge var sikten fin, så jag tände lanternorna och höll kursen. Mötte en båt från SSRS också, kändes tryggt.

ssrs_500

Mitt på Erstaviken blev det dock ändring på de fina förhållandena. Vädret hade passat Roger, Wille och de andra på Tjock.se utmärkt. Sikten blev riktigt urusel – uppskattningsvis under hundra meter. Dags att ta fram mistluren (eller fotbollstutan) och sänka farten.

Nu infann sig dagens I-landsproblem. Min kära dotter hade kört slut på Ipad-batteriet på morgonen, och jag hade bara hunnit ladda batteriet till 30 procent. Vi har ju el ombord, men laddaren är bara avsedd för telefoner – inte tablets. Alltså dränerades batteriet trots att jag körde laddaren. Nu körde jag in i tjockan och hade 15 procent batteri kvar.

Det var riktigt obehagligt att tuffa omkring i dimman. Trots att jag kände mig relativt säker på var jag var försvann uppfattningen om riktning och position helt. Jag hade kunnat byta riktning 180 grader utan att märka det. GPS:en var verkligen helt oumbärlig här.

Tack och lov hade jag också en fulladdad Iphone med Navionics på med mig, (och en till mobil som backup).

inlopp_vadviken_500

Ovan inloppet till Vadviken. När jag befann mig mitt i viken – som är cirka 350 meter bred, gick det inte att se någon av stränderna. Så tät var dimman.

lady_c_sommarhamn_500

Tack och lov höll Ipadens batteri faktiskt precis i hamn och det gick att lägga till helt odramatiskt. Nu ligger Ladyn där hon ska i Vadviken. Hoppas nu på en fin båtsäsong 2013.

Relaterade inlägg: