Sitter och provar Mac-versionenSuns filsystem ZFS och det är verkligen enkelt (åtminstone för att kräva skrivande i terminalen). Fördelarna med ZFS verkar många. Till exempel så skapar du först en “pool” som du sedan lägger till diskar i. Det betyder att poolen dyker upp som hårddiskikon på skrivbordet som vanligt. Vill du sedan lägga till en eller flera diskar så blir själva poolen större genom att du lägger till mer disk med ett enkelt kommando. Grymt bra för exempelvis server-hårddiskar eller varför inte backupdiskar? Blir poolen full är det bara peta in en eller flera diskar (det är mycket enkelt att spegla diskar) och sedan “peta in” dem i poolen. Har du hårddiskfönstret öppet i Finder kommer du bara se att utrymmet i poolen plussas på med den kapacitet på diskarna du anslutit.

Frågan är om jag vågar lägga över all backup på en sån pool. Någon som har mer erfarenhet av ZFS i praktiken? Vågar jag?

Picture 1-4

Full koll på ZFS via kommandot “zpool status <poolnamn>” i Geektool.

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg