Så åkte C och jag iväg mot Vaxholm för en lat och ledig dag. Visst, det skulle regna, men det ska det ju göra jämt, så vi drog iallafall. Vi slussade igenom Karl Johan, och passade även på att köpa ett säsongskort till slussen. Femhundra spänn för hela säsongen är faktiskt skitbilligt.

Vi bestämde oss för att tanka på västra sidan av Lidingö, och tog helt sonika vänster efter Djurgården. Inte en regndroppe, och knappt några andra båtar heller. Så hände det.
Vi hade just passerat under Lidingöbron när motorn gick ner i varv. Skitdåligt. Innan motorn klippte av helt så stängde jag av när varvet sjönk ytterligare. En dieselmotor ska man inte köra ner till torrt.

Där låg vi då. Trehundra meter från Lidingövarvet och tvåhundra meter in till stranden. Vi paddlade in till stranden och dumpade ankaret. C hoppade iland och lyckades lägga fast tampen runt en sten medan jag stog på en annan sten och bar av. Ankaret hade draggat en aning, och nu låg vi parallellt med stranden, vilket var bättre då vi fick vinden rakt in mot näbben då. C tog den tomma dieseldunken och frågade några extremt avstressade parkarbetare om hon kunde få skjuts till närmaste mack.
“Den ligger bara runt hörnet”, sa de. Det skulle vara knappt hundra meter. Tur i oturen iallfall.

C försvann iväg medan jag läste på om hur man luftade dieseln efter ofrivilligt stopp. Tack och lov fick C skjuts tillbaka med den fulla dieseldunken, och när vi fyllt på bränsle och luftat motorn hoppade den glatt igång på första rycket. Go Volvo Penta! Det var klass på motorerna 1972…

Vi tuffade direkt iväg till OKQ8-macken som var en kombinerad sjö- och landmack och fyllde tanken helt och även reservdunken. Sen käkade vi en glass och puttrade mot Vaxholm.

Väl där lade vi oss i gästhamnen. Det kostade 40 spänn, men man fick tillbaka en tjuga ifall man låg två timmar eller kortare – billigt! Vi käkade sill och färskpotatis i solgasset, och sedan tuffade vi hemåt. På väg hem mötte vi åtta (!) stora fartyg av Viking-Lineklass, men annars finns det inte mycket att berätta om. Från Vaxholm till Långholmen tog det cirka två och en halv timme i vår fart. Helt okej.

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg