Har åkt ett par gånger med busslinje 66, och de nya bränslecellsbussarna. Ur avgasröret (som de dragit upp på taket, samt kromat – så det syns) kommer endast vattenånga. Bussarna körs på vätgas, därav de snälla avgaserna.

En annan tillverkare som testar vätgas är BMW. Mycket intressant!

Att åka med bränslecellsbussarna känns precis som att åka med vilken diesel-häck som helst, förutom att Mercedes inte riktigt lyckats ljudisolera åbäket så bra. Hoppas att försöken slår väl ut och att vi kan få fler vätgasdrivna bussar. Tydligen räcker inte bränslecellerna lika länge som en konventionell dieselmotor håller, men det får vi hoppas går att ordna.

Bussarna ingår i ett europeiskt projekt kallat CUTE, Clean Urban Transport in Europe. Fler bussar testas i Amsterdam, Barcelona, Hamburg, London, Luxemburg, Madrid, Porto och Stuttgart. Mer om projektet kan man läsa här.


Foto: Daimler Chrysler

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg