Just tillbaka efter en tredagars skärgårdstur med vår träsnipa inser jag hur trevligt det vore med en solcellspanel. Då skulle vi kunna köra vår kylbox lite längre, lyssna på radio lite mer eller läsa en stund till, innan vårt förbrukningsbatteri skulle säga tack och adjö (vi har ett startbatteri också, men det vill vi inte nalla på).

Nu har jag kikat runt lite, bland annat på billighetskungen Claes Ohlson, hos Soltek eller på båtbutiken Erlandssons brygga är att det (fortfarande) är dyrt som tusan med solceller. För vår båt skulle det gå loss på åtminstone tvåtusen kronor för en enkel panel och en laddningsregulator. Lite saftigt för en panel som dessutom har en begränsad livslängd, och inte blir effektivare med åren.

Är det fortfarande så att solceller produceras i så pass litet antal att priset inte sjunker? En liten ”introduktionspanel” inklusive regulator för en sjuhundra skulle nog tusan få sprutt på försäljningen. För att komma undan billigare kollade jag även på Elfa efter åtminstone ett lägre pris på laddningsregulator. Inte då, samma pris. Varför så dyrt? Jag vill ju utnyttna solenergin!

boat_24w.gif

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg