Försökte betala räkningar med förfallodag imorgon på SEB. Men se, det gick inte. Första betalningsdag när man betalar på söndagar är på tisdag, en liten nyhet. Vad är nästa grej? Att internetbanken stänger klockan 15.00? Jag tycker det är oförståeligt att betalningen inte går iväg på en gång, som den självklart skulle kunna göra om inte banken ville tjäna extra ränta på att hålla på pengarna lite extra.

Imorgon ska jag ringa banken. Hur fungerar detta på andra banker? Kan ni betala till nästa dag, eller kanske till och med samma dag?

UPDATE
Ett samtal till SEB senare. Det visar sig att SEB bara förtydligat sin tjänst. Man har aldrig kunnat betala räkningar på en helg eftersom banken klumpar ihop alla betalningar och utför dem mellan 23.00 och 02.00 alla vardagkvällar. Även ifall du har kunnat sätta måndag som betalningsdag förut, så har inte pengarna betalats ut förrän på tisdagen. Det spelar heller ingen roll ifall du går in på ett bankkontor på måndagen – pengarna kommer ändå in på tisdagen, hävdar SEB:s kundservice.
Alla betalningar går via Bank- och Postgirocentralen, och systemen som hanterar kommunikationen dit körs bara varje vardagskväll för att systemet inte ska kunna bli överbelastat (!).

Och jag som tänkte vara spydig och fråga ifall de la mina pengar i ett litet kuvert för att traska över till bankgirocentralen. Plötsligt blev det nästan verklighet. För att citera min kompis Andreas: “Varje gång jag snackar med min bank får jag känslan av att en snubbe i kostym står och knullar mig i röven”.

I cannot but agree.

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg