I en debattartikel i DN idag visar tre forskare i informationsteknik att bilförare kompenserar komplicerade trafiksituationer, och att det inte alls är säkert att man blir en sämre förare när man pratar i mobilen.

Jag tycker att det är utmärkt att det forskas i ämnet, men jag måste verkligen kommentera: De exempel jag sett i Stockholmstrafiken tyder på att koncentrationen verkligen försämras när man pratar i mobilen. Men framför allt försämras den rent tekniska förmågan att framföra sitt fordon när man håller ett föremål tryckt mot örat. Hur många släpper inte ratten under en växling för att de pratar i telefon?

Själv är jag av den uppfattningen att man ska köra bil aktivt. Det vill säga att man ska köra bil, och inte hålla på med en massa annat skit. Visst, man måste kunna ta ett samtal, men använd en handsfree-snodd eller annan lösning.

Jag efterlyser rejält tunga böter ifall man pratar i mobiltelefon och kör samtidigt – utan handsfree. Sedan är det glädjande att det forskas.

En liten konspirationsfråga för formens skull bara: vem är det som finansierat de tre forskarnas undersökning? Jag vet inte, men jag är nyfiken –¦


Livlina för bilförare.

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg