Så. Nu var det två dygn sedan jag kräktes sist.
Antagligen har jag sprungit på ett RNA-virus av slaget norovirus eller calicivirus som orsakar magsjuka, norwalkinfektion eller akut smittsam ickebakteriell gastroenterit. Sjukdomen finns från november till april med en topp just nu – januari till mars. Därav det något enklare namnet vinterkräksjukan.
Viruset som ger sjukan kan överleva men inte växa utanför den mänskliga kroppen. I ett gram avföring från en smittad person kan det finnas 10 miljarder virus och vid en kräkning kan 10 miljoner virus spridas. Noroviruset är inte luftburet utan sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande. Ett virus sägs klara sig från tre timmar upp till tolv timmar utanför kroppen, beroende på typ av virus.
Så hur skyddar man sig mot eländet? Knepigt, men man kan prova med något mycket basalt: att tvätta händerna – noggrannt. Och lära sig mer om de små illbattingarna. Virusen alltså.
Vi har köpt handdesinfektion på Apoteket, men tydligen så dör inte viruset av enbart alkohol, så det rekommenderas att först tvätta händerna med tvål och vatten, sen med handdesinfektion.
Calicivirus förstörs vid upphettning till minst 70°C, så en vanlig 60°-tvätt räcker antagligen inte för att bli av med viruset helt. Att frysa viruset verkar inte ha någon effekt. Tyvärr räcker inte immuniteten mot det virus du just haft särskilt långt, utan det finns många olika typer så du kan åka på en omgång till. Något jag verkligen hoppas slippa.
Personligen ska jag tillbaka till jobbet imorgon, och jag tänker skrubba mitt tangentbord och datormusen ordentligt (eller slänga dem i diskmaskinen?). Inbillar mig att det kan fastna en del dritt på tangentbordet. Kanske något alla borde prova så här i vintertid?
Källor:
Vårdguiden, Livsmedelsverket, Smittskyddsinstitutet, Netdoktor.se, Internetmedicin.se, egenvård.se