Så, i helgen skottade vi undan den största jordhögen som blivit över sen dräneringen. Som tur var ville grannen mitt över gatan ha fyllnadsmassor, så vi behövde vara gå ett otal lass med skottkärra över gatan. Hellre det än några tiotal turer till tippen.

Här är några viktiga tips och stolpar över vår dränering. Huset är alltså ett enplans (+ källare) så kallat “egnahemshus” från 1940-talet.

Gräva:
Vi använde en liten 1,7-tons grävmaskin för att gräva undan det värsta. Maskinen var en liten Take-Job som var mycket lättstyrd, bara två joysticks att hålla reda på. Bästa pris för stunden hade Tommy i Bromma. Vi fann företaget genom att söka på vedklyv på Blocket (!!). Jag har numret, hör av dig om du vill ha. 1250:- per dygn och lika mycket för att hämta och lämna maskinen. Priser ink moms. Vi hade maskinen i tre dagar, men om man gräver på lite raskare så torde det räcka med två dagar.

Ta bort kall-asfalt:
Det hårdaste jobbet i processen. Hela huset var enligt 1940-talets standard helt struket med kall-asfalt under jord. Asfalten måste bort då den förhindrar fukten att ta sig ut ur väggarna. Fuktan vandrar då in i huset istället – skitdåligt. Alltså: bort med asfalten. Vi hyrde en betongslip hos Cramo men den fungerade bara halvbra då asfalten sätter igen verktyget då det blir varmt. Det bästa sättet vi kom på var tidsödande och skitigt, men det bestod av att ta bort asfalten med vinkelkap med diamantskiva. Efter att ha köpt ett halvdussin Clas Ohlson-skivor fick jag tipset att köpa svindyra (+ 500 kr) diamantskivor, finns bland annat på Cramo. De håller sex-sju gånger längre än de billiga skivorna. Mycket viktigt är att skydda sig mot dammet från kall-asfalten, det irriterar huden rejält och är skitsvårt att få bort. Glasögon, heltäckande kläder och munskydd på!

Fylla igen:
Vi valde att köpa 10 kubikmeter (cirka 12 ton) tvättat finsingel av Big Bag som levererade efter två dagar. En lärdom är att berätta lite om hur trångt det är på gatan när du beställer. Du kan få gruset i säckar, eller löst. Men de kan bedöma om de måste skicka ut en bil med skopa eller ett vanligt flak. Vi fick gruset på ett vanligt flak och fick lite gnäll av föraren att det var svårt att komma åt. Dessutom tog han betalt (172.50:-) för att våra snälla grannar flyttade sina bilar. Halvgrinigt. Fin kvalitet på grus och mycket trevlig och hjälpsam ordermottagning dock.

Rör, skyddsplattor och kopplingar
Vi handlade merparten av våra rör på Byggmax respektive Markvaruhuset (MDT) i Länna. Fördelen med Byggmax är att de är billiga och att man kan låna släp gratis. Hos MDT är de billigast på Isodrän-plattan (det är MDT som tillverkar den) och de är mycket kunniga. Vi fick hyfsad rabatt också, det gjorde inget :)
Till vårt lilla hus köpte vi 14 paket Isodrän 60 x 100. Ett paket innehåller fem plattor, och vi har ett paket över efter avslutad dränering. Då vi plattade till jorden med markvibrator rekommenderade MDT att vi skulle ha den något tätare 95-kvaliteten på platta, då den vanliga tjockleken lätt deformeras vid det höga trycket som blir då man plattar till jorden. Skivorna ska förses med en liten takläpp i plast och sedan ska de ha marktextil utanpå, men allt finns beskrivet i den utmärkta beskrivningen som Isodrän tillhandahåller.

Förutom materialet så behövde vi hyra vissa maskiner.
–¢ Asfaltskär för att ta bort en remsa asfalt: Cramo
–¢ Mejselhammare, eldriven för att ta bort en vägg och en betongplatta: Bauhaus
–¢ Bergborr/Kombiborr för att göra hål och spräcka sten: Bauhaus
–¢Â Markvibrator, 45 kg. Den här är så liten att man kan få ned den i de grävda utrymmena: Stureby Maskiner

Relaterade inlägg: