Japp, då sitter den där. Transpondern som tillsammans med nummerplåtskameror ska hjälpa pappa staten att ta betalt för ifall vi kör in (eller ut, hm) ur Stockholms kärna. Jag snackar om Stockholmsförsöket.

Personligen tycker jag att försöket med trängselskatt skulle kunna vara en bra idé, men det har tagits en del puckade beslut, vilket irriterar folket än mer än bara en “vanlig” skatt skulle gjort. Fem dagars betalningsfrist är otroligt puckat, men jag antar att man inspirerats av trängselskatten i London, där betalningstiden är ännu (!) kortare:

You can pay the congestion charge either in advance or on the day of travel befor, during or after their journey. The charge is £8 if you pay by 10.00pm on the day of travel. An additional £2 surcharge will apply if you pay from 10.00pm until midnight on the day of travel. The total charge for paying between 10pm and midnight is £10. This is to encourage early payment.

Har du inte betalat efter midnatt åker du på 100 pund i böter. Smaka på den. Dock så finns en ringled i London, något som inte riktigt finns i Stockholm.
Nåväl, det krävs inte någon längre undersökning för att konstatera att det mest är ensamma snubbar som åker omkring i sina bilar när de ska in till stan. Ska bli spännande att se ifall det ändras något över huvud taget. Vi åker rätt lite bil, så för oss blir det inte särskilt märkbart. Undrar om alla fjantar som håller på att försöka komma undan skatterna med diverse klurigheter vet om att det kostar max 60 kronor om dagen, hur mycket man än kör in och ut.


Foto: Cecilia Wolfers

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg