Jag satt i godan ro och läste gårdagens DN så här på juldagen. I en liten lakonisk notis (Simsalabim så var Yukos statligt som i en liten ask) konstaterar Disa Håstad att det före detta privata ryska oljebolaget Yukos numera var köpt av ryska staten. Jag kan inte annat än konstatera att en rejält paranoid dokusåparegissör inte skulle kunna skrivit ett bättre manus än det som verkar ha ägt rum på riktigt i Ryssland.

Yukos produktionsbolag Yuganskneftegaz såldes på auktion i förra veckan. Bolaget som vann auktionen, helt okända Bajkalfinansgrup fick betala motsvarande 60 miljarder kronor för Yuganskneftegaz. Så långt allt i sin ordning. Alla bedömare trodde dock att statliga Gazprom skulle lägga högsta budet, men en konkursdomstol i Houston, Texas, menade då att auktionen inte kunde äga rum ifall det statliga bolaget skulle vara med. Yukos hotade dessutom att stämma köparna för att – antar jag – förhindra statligt uppköp. Nu köpte alltså Baikal Yukos produktionsbolag.

Senare i veckan uppdagades dock att det statliga oljebolaget Rosneft köper Baikal. Rosneft ska snart fusioneras med det statliga bolag som alla trodde skulle vinna auktionen om Yuganskneftegaz, Gazprom.

Enligt DN har ryska staten bildat Baikal-bolaget bara för att kunna köpa Yuganskneftegaz. Baikalbolaget kommer nu att upplösas, vilket gör att det inte finns något bolag kvar för Yukos att stämma.

DN: Då finns det ingen att lagsöka och Gazprom kan lugnt organisera den kommande sammanslagningen, som gör det till ett av världens största energibolag, med oljeproduktionen enbart lika stor som Libyens..

Många menar att den här affären kan ha en negativ inverkan på företagsklimatet i Ryssland, och eventuellt leda till att andra stora företag tvekar till att investera i Ryssland.

Nähä?

UPPDATERING
President Vladimir Putin tycker att allt har gått rätt till. Dokusåpan blir bara bättre.
Läs mer hos Ekot.

Relaterade inlägg:

  • Inga relaterade inlägg